Varen in coronatijd

Antwerpen, 8 mei 2020

Beste voorzitters, bestuursleden en leden van VVW,

Nooit voorheen zijn we zo in de greep geweest van een onzichtbare vijand, wat maakt dat we heel veel moeten ondergaan zonder er vat op te hebben. Zo ook met onze geliefde watersport, we willen allemaal heel veel en we hopen nog meer, maar de realiteit loert steeds om de hoek. Samen met u hebben we lange tijd moeten wachten op de eerste positieve signalen en die zijn er ook deze week gekomen. Individueel sporten is terug mogelijk, we kunnen weer aan onze boten werken en alvast dromen om te varen.

Bij VVW hebben we vele disciplines, sommige zullen hun gading reeds vinden door individueel te sporten, in familieverband of heel kleine groep, maar de meesten van ons hunkeren naar het traditionele clubleven, de vele ontmoetingen en evenementen die we de ganse zomer kunnen meemaken. De regels voor individueel sporten of in gezinsverband zijn niet zo complex en daar kunnen we al een eind mee weg, zij het binnen de eigen landsgrenzen want buiten België komen is nog veraf. Al wie een boot heeft, wil natuurlijk varen en tochten maken, clubs willen evenementen organiseren en kantines en terrassen openen.... En dat ziet er nu niet goed uit. Eénieder die de berichtgeving volgt, weet dat we nog lange tijd moeten leven in een 1,5 meter maatschappij. Bij elkaar zitten, samenkomen, toog hangen, terrasje doen, wordt zo wel heel moeilijk. 

Als federatie hoeven we niet meer regels of handleidingen mee te geven, we kunnen enkel oproepen zelf per club, per haven, te analyseren hoe zulke 1,5 m maatschappij in de praktijk te brengen is. Gaan we bezoekers ontvangen, zo ja hoe gaat men betalen - contactloos liefst - via een app zoals Payconiq of anderen? Sanitair moet tot nader bericht gesloten blijven met uitzondering van de toiletten als die grondig en regelmatig kunnen ontsmet worden. Wie gaat dat reinigen en ontsmetten op zich nemen in de club ? Wat met de circulatie op de steigers, op de terreinen, hoe vermijden we opstoppingen? Dan nog de kantines en cafetaria's, terrassen kunnen we mogelijks nog verder uiteen zetten, schuttingen plaatsen en schermen. Binnen en aan de toog zal het stil blijven, traditioneel samenzitten aan de toog lijkt utopisch en binnen zullen we maar heel beperkt kunnen zitten met veel tussenruimte en weinig personen. Gaat onze kantine nog kunnen werken, ons clubhuis, ons terras ? Is dat nog rendabel, is het sop de kool nog waard ? Allemaal prangende vragen die we best snel onder de loep nemen, elke club afzonderlijk. Als we onze haven openstellen voor bezoekers moeten we een minimum dienstverlening kunnen aanbieden, als federatie kunnen we die informatie bundelen en verspreiden zodat bezoekers toch enigszins een route kunnen uitstippelen.  Varen op zich wordt nog moeilijker, het was al duur maar nu zijn er nog veel hinderpalen op onze weg, sluizen, bruggen, winterregimes, grenzen, je zou voor minder opkijken tegen een vaartocht.  Wat er mogelijk is, kan u dag op dag volgen op de websites van de vaarwegbeheerders, voor Vlaanderen Visuris, in Wallonië bij SPW, info voor Frankrijk bij

VNF en voor Nederland helemaal versnipperd in veiligheidsregio's, provincies en gemeenten.  VVW publiceert op haar Facebook pagina's relevante informatie zo spoedig we die ontvangen. We proberen ons te beperken tot betrouwbare bronnen, al is ook dat in deze tijd een zware opgave.

We zullen separaat ook wat tips verspreiden en ervaringen delen van onze leden, niemand bezit alle wijsheid maar nuttige tips - met een mooie foto - om onze geliefde watersport toch te kunnen beoefenen, zijn welkom bij VVW, via info@vvw.be of op onze Facebook pagina's.

Houd het veilig en geniet van de kansen die ons geboden worden,

Marc Persoons

Voorzitter VVW vzw

Laatst aangepast: 8/05/2020 9:54:36