Topsport Vlaanderen Nieuwpoortweek viert zijn kampioenen

Traditioneel wordt tijdens de eerste week van juli de internationale zeilweek in Nieuwpoort gezeild. De drie Nieuwpoortse jachtclubs zetten dan samen met de stad Nieuwpoort en Topsport Vlaanderen hun schouders onder de Nieuwpoortweek, dit jaar voor de 28ste keer.

De organisatoren wisten weer meer dan 200 zeilers te lokken uit 8 landen. De vloot kreeg zeer diverse omstandigheden voorgeschoteld. Van de zeer onstuimige openingsdag met windvlagen tot 30 knopen en een ontketende zee tot een windstille maandag waarop de optimisten en cadetten de stroming niet konden doodvaren. Toch wisten beide wedstrijdcomités er een behoorlijk wedstrijdserie van de te maken met 8 tot 11 gezeilde manches per klasse.

De grootste vloot voer op het parcours van de Watersportkring van de Luchtmacht (Wsklum). De 111 optimisten kwamen uit alle windstreken. Het is traditioneel uitkijken naar de ruime Amerikaanse delegatie maar ook een topper uit Australië en sterke delegaties uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en natuurlijk België. Op de zware openingsdag konden de optimisten er één wedstrijd uithalen. De Belgische Eline Verstraelen behaalde de winst in de superzware eerste reeks. Op zondag was het weer ideaal en begon de Australische zeiler Wilson Blake aan zijn zegetocht (4,2,1,1,1,1,1,28). In zijn spoor eindigde Mariona Rahola i Codina als eerste meisje op de tweede plaats voor de Duitser Florian Buescher. Eline Verstraelen was de enige Belgische zeiler in de top 10 met een achtste plaats. Ze ging aan de haal met de Trofee Johan Devocht, de prijs voor de beste Belgische zeiler in de grootste vloot.

Op het gele parcours van VVW Nieuwpoort streden een dertigtal Cadet zeilers om het Belgische titel. Het werd een strijd tussen de thuiszeilers en een zeer sterke armada Britse zeilers. De Cadetzeilers kregen erg mooie banen voorgeschoteld door een perfectionistisch wedstrijdcomité. Banen uit de kust al moesten de boeien een honderdtal keer verplaatst worden en hadden de zeilers soms wat geduld nodig. Daar kwamen ook valse starts en black flags aan te pas. Na acht spannende wedstrijden trokken de Britten Jamie Harris en Hamish Taylor het laken naar zich toe. Op de tweede plaats het Belgische duo Thibaud Dirix en Ziva Perko en derde het Britse meisjesteam Elie Wootton en Ameila Mayhew. Knap werk van de zeer actieve groep banenbouwers op het water. Europe Class bij elk weer… of toch niet? Ondanks de goede start op de eerste dag bleek de wind van 25+ knopen toch teveel voor de 15-koppige, voornamelijk Belgische, vloot. De enorme zeegang noopte het comité om de moegekapseisde vloot naar binnen te laten gaan. Gelukkig konden knappe bootjes op alle andere dagen voldoende wedstrijden beslechten. De Brit Graham Hutching kende een makkelijke week die hij begon met 7 (!) reeksoverwinningen. Alleen Toon Van Caneghem en Maité Colombie konden een reeks wegkapen. Het werd spannend tussen plaatsen 2 en 5 maar het was de Oostendse Maité Colombie wist uiteindelijk het zilver te veroveren, Toon Van Caneghem werd derde.

Gezellig evenement

Ondanks de heel diverse condities werd dit een geslaagde zeilweek. De wedstrijd voor optimisten wordt volgend jaar opgenomen in het circuit Optiseasons met Optispring, Optisummer (NPweek) en Optifall (OBK). Hopelijk zorgt dat voor een nieuwe boost. De BBQ voor de zeilers werd zeer gesmaakt en de afspraak voor volgend jaar ligt alvast op 1 juli 2017. Voor een ruime selectie foto’s kan je terecht op facebook en www.nieuwpoortweek.be

Laatst aangepast: 19/12/2018 11:42:55