KBYV Sailor of the year Awards 2016 - Stem op de shortlist!

De voorbije maand kon zeilwereld zijn kandidaten voor de Sailor of the Year in de diverse categorieën naar voor schuiven en dat werd ten volle gedaan. Meer dan 40 zeilers uit tal van disciplines werden genomineerd. Nu is  het altijd moeilijk om de prestaties onderling te vergelijken en te waarderen maar het wijze comité van het Koninklijk Belgisch Yachting Verbond (KBYV) is er in geslaagd om tot een shortlist te komen. Opmerkelijk is dat vanaf dit jaar ook teams genomineerd kunnen worden, een trend die al langer internationaal gangbaar is. Zo werden Hannah Mills en Saskia Clarke (GBR, Goud OS 2016) samen bekroond met de titel Rolex World Sailor of the Year 2016 en ze waren verre van het eerste team dat verkozen werd. In België worden dit jaar de prijzen “Sailor of the Year” uitgereikt in vier categorieën, male, female, youth en manager. Na de fase van het nomineren moet het grote publiek nu zijn stem uitbrengen! Laat je stem horen, het hoeft je vanaf dit jaar geen cent te kosten want je kan alleen online stemmen op de KBYV-site.

Nieuwe media vervangen de SMS-voting.

De stemming is op 15 november begonnen en alle partners van het KBYV zetten alle nieuwe media in. Stemmen kan nu alleen nog via een gratis digitaal platform dat op de vernieuwde website www.kbyv.be te vinden is. Het systeem is goed beveiligd zodat iedereen slechts één keer per categorie kan stemmen. De stemming loopt af op maandag 12 december om 23u59’59”. Er worden dit jaar heel wat stemmen verwacht, correcte resultaten krijg je alleen als de vox populi zijn werk doet, zo leerde ons de recente geschiedenis.

Een knappe lichting nieuwe atleten.

Dit jaar werden heel wat nieuwe atleten genomineerd op de longlist. Opvallend zijn daarbij de nieuwe generatie windsurfers. De sterke generatie Laseristen blijf de boventoon voeren in het land met een steeds groter wordende vloot in het kielzog van nationaal boegbeeld Evi Van Acker. Slechts enkelen haalden de shortlist maar dat doet niets af aan de sterke prestaties van de anderen. Een aantal toppers haalden de shortlist niet omdat ze moesten afrekenen met te sterke concurrentie of voor wie het gewoon nog te vroeg was. Van golfsurftalent Dean Van de Walle gaan we zeker nog horen op het internationale toneel, Thomas Gunst werd Europees Kampioen in de Laser in de categorie +35, Quinten Lauwers en Cortentin Demanet misten de spelen op het nippertje in de 470 klasse en topsurfer Steven Van Broeckhoven kreeg af te rekenen met een aantal blessures. Wie wel op de shortlist raakte stellen we graag kort voor.

Sailor of the Year - Male

Wannes Van Laer – Laser Standaard

Voor Wannes Van Laer was 2016 een topjaar. Hij opende het seizoen met een vijfde plaats in World Cup Princessa Sophia in La Palma, werd respectievelijke 9de en 12de in de World Cups van Hyères en Weymouth en werd twintigste op het WK Laser in Mexico met enkele schitterende series in de top tien. De overwinning in reeks 9 van de olympische spelen van Rio de Janeiro bekroond met een zeventiende plaats overall was het absolute hoogtepunt. Dit jaar staat de finale van de World Cup in Melbourne nog op het menu, hier wordt alleen de top 20 uitgenodigd. Voor Wannes is dit een stap op pad naar de volgende spelen in Tokio. www.wannesvanlaer.be

Yannick Lefebvre en Tom Pelsmaekers – 49er

Yannick Lefebvre is met zijn 27 jaar een ervaren rot in het zeilen en in het bijzonder op de 49er. Samen met zijn nieuwe teamgenoot Tom Pelsmaekers wisten ze voor het eerst een olympische kwalificatie weg te kapen na een schitterend voorjaar met ondermeer een negende plaats op de World Cup in Hyères. Op de Spelen werden enkele ronduit schitterende reeksen gevaren met als beste een top 3. Ze eindigden 17de in Rio de Janeiro. Een duo met potentieel dat nu rustig verder bouwt naar de Spelen in 2020.

Patrick Demesmaker en Gilles Tas – catamaran F18

Patrick Demesmaeker heeft al een indrukwekkend zeilpalmares maar in 2016 kon hij samen met Gilles Tas voor de kers op taart zorgen. De overwinning op het Europees Kampioenschap in het Franse Brest werd met groot overwicht binnen gehaald tegen een ijzersterk Frans en Nederlands veld.

Jonas Gerckens – Mini 650

De zeiler uit Luik heeft zich al jaren in het Zuid-Bretoense Lorient gevestigd om te trainen in het mekka van het solozeilen. Met succes want ook dit jaar eindigt hij als derde op de wereldranglijst en werd hij bovendien vice-kampioen van Frankrijk. Het hoogtepunt dit jaar was de solowedstrijd Les Sables – Azoren – Les Sables waarin hij voor de derde opeenvolgende keer op het podium stond, een unieke prestatie. Deze zeiler is klaar voor het grote werk. De dromen van een project in de Class 40 of zelfs de IMOCA60 en dus de Vendée Globe zijn reëel maar het vinden van een goed sponsorbudget is in België buitengewoon moeilijk. Een kampioen buiten categorie.

Dieter Van der Eycken – Freestyle windsurfen

De Freestyle is zowat de moeilijkste discipline binnen het windsurfen en toch kan België daarin uitpakken met een paar wereldtoppers. Dieter Van de Eycken werd wereldkampioen in 2015 en kon daar een mooi vervolg aan breien in 2016. In de Freestyle haalde hij onder andere een vierde plaats in de PWA World Cups van Fuerteventura en Sylt en wist daarmee vierde op de wereldranglijst PWA Freestyle te bemachtingen. In de discipline Wave werden ook mooie resultaten gescoord met een negende plaats in de World Cup in Tenerife en Sylt.

Sailor of the Year – woman

Evi Van Acker – Laser Radial

De negenvoudige yachtvrouw kende een schitterend 2016. Ze won de World Cup in Miami en Hyères, eindigde als tweede in de Trofeo SAR Sophia in Palma de Mallorca, werd vijfde in Weymouth en scoorde nog een bronzen medaille op het WK Laser Radial eind 2015. Op de olympische spelen werd, ondanks ziekte, een mooie vierde plaats behaald. Goed nieuws is dat Evi zeker verder gaat tot het WK 2017 in Medemblik en zo de voortrekker blijft van een hele generatie nieuw zeiltalent.

www.evivanacker.be

Emma Plasschaert – Laser Radial

De Oostendse zeilster bevestigde in 2016. Met een vijfde plaats op de World Cup in Miami, een tweede plaats in de Delta Lloyd Regatta in Medemblik, een vierde stek in de World Cup in Weymouth. Dit najaar werd het vaarwater in Enoshima (Japan) al verkend en staat de finale van de World Cup in Melbourne op het programma. www.emmaplasschaert.be

 

Maité Carlier – Laser Radial

De twintigjarige Maité Carlier was de yachting belofte in 2014 en bevestigt in 2016 met een derde plaats op het WK Laser Radial (U21). Samen met haar teamgenoten neemt ze deel aan het World Cup circuit en daarom is er dit najaar al bij op de finale van de World Cup in Melbourne, een privilegie voor de beste 20 zeilers in elke klasse. Op de Europa Cup in Hyères werd ze tweede meisje, op de World Cup in Weymouth scoorde ze een zevende plaats en op de Enoshima Olympic Week, het vaarwater van de spelen in 2020, werd ze zevende.

Sailor of the Year - youth

Anouk Geurts – Laser 4.7

De Europese in het Franse Crozon was ongetwijfeld het hoogtepunt van een seizoen waar ook nog de Belgische titel werd veroverd. Op WK Laser 4.7 in het Duitse Kiel bevestigde ze haar kunnen met een tiende plaats. Samen met de trainers werd beslist om nog even verder te gaan op de Laser 4.7 maar de overgang naar de olympische Laser Radial is voor binnenkort.

Henri Demesmaeker en Alec Bagué – Catamaran F16

Het wereldkampioenschap van de sportieve catamaran, F16, ging deze zomer door bij RBSC Duinbergen (Knokke-Heist). Bijna vijftig duo’s verschenen aan de start voor een prachtig kampioenschap. Thuiszeiler en ex-wereldkampioen van de klasse, Henri Demesmaeker (15) ging in zee met Alec Bagué en het duo overvleugelde de vloot met een lange reeks overwinningen. Wereldkampioen! Beiden beogen nu ook een olympisch traject op de Nacra 17 en zullen aan de start verschijnen van de World Cup in Miami. Gekoppeld aan een meisje wel te verstaan want de Nacra wordt mixed gevaren.

Wouter Nuyts – Raceboard windsurfen

De jonge Wouter Nuyts nam dit jaar deel aan het Antwerps Surfcircuit en behaalde er de eerste plaats bij de jongeren. Op het EK Raceboard in het Franse Brest werd hij elfde junior. Verder was hij de beste junior in de Marathon van het Veerse Meer en in de 2 uur van Alphen aan de Rijn.

Sailor of the Year – manager

Bruno De Wannemaeker – Voorzitter IFCA & Olympic games

Het engagement van Bruno in tal van internationale organisaties is erg groot. Hij is voorzitter van de International Windsurfing Association en de Belgische BABC  maar ook ondervoorzitter van IFCA in de discipline kitesurfen. Het meest tot de verbeelding spreken echter zijn drie opeenvolgende olympische spelen waar hij als wedstrijdleider mocht optreden. Voeg daarbij twee jeugdolympiades en je komt uit op een indrukwekkende internationale carrière. Zowat overal ter wereld trad Bruno op als wedstrijdleider en hij is tevens betrokken in de ontwikkeling en de toekomstvisie van het wind- en kitesurfen.

Harry Van den Bergh - Schelderegatta

De bezieler van de Schelderegatta slaagt er telkens weer in een topevenement neer te zetten. Jaar na jaar weet hij een grote groep zeiljachten te mobiliseren voor de slingerende Scheldetocht van Hansweert tot de rede van Antwerpen. Zijn contacten met de sponsors die zorgen voor mooie prijzen zijn van onschatbare waarde. Ook dit jaar wist Harry weerom een wagen te versieren die verloot werd onder de deelnemers. Helaas was er tijdens de editie 2016 helemaal geen wind. Nu al is Harry in de weer voor de editie van 10 juni 2017 www.schelderegatta.be

Jurgen Cluytmans – Official Olympic games

De jonge Jurgen Cluytmans maakt een blitzcarrière in het zeilen. Niet als zeiler maar als official. Nadat hij in 2010 als meter bij de optimistklasse opgemerkt werd ging hij als measurer van de 470 aan de slag op het WK in Perth. Zijn precisie en gedrevenheid maakten hem tot voorzitter van het “equipment inspection team” op de ISAF Worlds in Santander (2014) en deze zomer schopte hij het tot vice-voorzitter en ISAF-measurer op de olympische spelen in Rio de Janeiro.

Mady Fobert – Tour de France à la Voile

De Tour de France à la Voile, dat is een passie voor Mady die er dit jaar weer in slaagde om een project op de trimaran, Diam 24, te lanceren. Een huzarenstukje want de formule van de Tourvoile werd behoorlijk veranderd en logistiek vergde dat een sterk project. Samen met schipper Nicolas Spilleboudt wist ze een sterk team aan de start te krijgen met namen als Sebastien Godefroid, Patrick Demesmaeker, Jacques Lemaire, Olivier Gaglaini,.. Dit jaar werd geopteerd voor een huurboot maar als het project vleugels krijgt worden de aankoop van een Diam 24 overwogen. Ook nu zal Mady haar sterke schouders onder het project blijven steken.

Marc Persoons en Albert Lauwerier - fusiefederatie

Het nieuwe decreet op de sportfederaties zorgt dat voor elke sport één federatie mag bestaan. Voor Albert Lauwerier van de Vlaamse Yachting Federatie en Marc Persoons van de Vlaamse Vereniging voor Watersport was dit het signaal om de langverwachte fusiegesprekken succesvol af te ronden. Het werd een hele klus want er hangt heel wat geschiedenis aan vast. Met het oog op een betere begeleiding van zeilers en clubs is deze fusie beslist een stap vooruit.

Nacht van de Yachting op 16 december

Na schitterende passages op de stadhuizen van Gent en Antwerpen en het Kasteel van Namen trekt de ceremonie dit jaar naar het nagelnieuwe clubhuis van de Royal Yacht Club of Belgium aan de Antwerpse Linkeroever. Daar worden de awards voor de “Sailors of the Year” uitgereikt maar ook alle Belgische kampioenen in tal klassen worden er gehuldigd. De uitnodigingen aan atleten en bestuurders van klassen en clubs worden ten gepasten tijde verstuurd. Daarnaast zal ook dit jaar een nieuwe “Fellow van Jacques Rogge” worden bekend gemaakt.

Laatst aangepast: 19/12/2018 11:42:55